tisdag 17 november 2020

Sätta gränser



Vad innebär det att kunna sätta gränser? Jo man är medveten om vad man vill och kan acceptera utan att kränka någon annan. Det är olika hur vi uppfostrats som barn i gränssättning. Det är det man lära sig i sin familj. Det är viktigt att både barn och personal tränar på att uttrycka sina behov genom att berätta om vad vi behöver och vilka som är våra gränser. Vad tycker vi är okey och vad är inte okey?

Man kan uttrycka sin gräns på olika sätt. Om man uttrycker det kritiskt och oförstående tex om några barn springer runt och skriker när barnen på avdelningen har somnat.

"Men vad ni låter högt. Nu får ni sluta springa runt. Om det vaknar är det erat fel"

Barnen kan då uppfatta det som att pedagogerna bara vill hindra de från att ha roligt. Om du använder Jag budskap är det lättare för barnet att förstå vad du vill. Det gäller såklart alla relationer där vi vill uttrycka vad vi vill eller inte vill. 

Hör ni, Jag är rädd att barnen vaknar när ni leker så högt här i närheten av deras sovplats. Jag vill inte att ni leker här utan prova smyga tillbaka så tyst som möjligt.
Barnen får då veta vad pedagogen egentligen vill och de blir inte skuldbelagda utan får en chans att göra det på ett bättre sätt. Ofta är barn mer tillmötesgående om man hanterar det såhär

Du kan såklart som pedagog säga nej till barnen även om de blir besvikna. Om vi lugnt och respektfullt beskriver varför vi sätter den gränsen utan att vara kritiska och oförstående över barnens motiv visar vi ju att vi också har egna gränser. Vi kan också förhandla med barnet, men det måste ske innan ett barn är i affekt. Om du anklagar barnet är det inte lika lätt för barnet att förstå att det är din gräns du beskriver

Vi vill ju gärna ha de barn som kan uttrycka sina gränser och känna tillit till sin egen förmåga. Det ger ödmjuka vuxna som blir bra på relationer 






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               


Ledarskap i en ny tid


De barn vi möter i förskolan idag kräver ett annat förhållningssätt från oss vuxna som bygger på samarbete och respekt mer än att vara en auktoritet. I den typen av ledarskap tar pedagogen ansvar för samspelet mellan barn och pedagog och gör varje barn delaktig i en inkluderande atmosfär. Pedagogen bemöter barnet på ett respektfullt och utvecklande sätt. I en sån miljö är alla känslor tillåtna och man stöttar barnet samt hjälper det att förstå sig själv. 

 

När man arbetar med barn behöver man kunna lyssna, leva sig in i och förstå hur livet ser ut genom just det här barnets ögon. Det innebär att man kan se saker från barnets perspektiv och kan därigenom se barnet med dess egna behov känslor och motiv som kankse är olika mina egna. Som pedagog behöver vi ha förmågan att kunna växla från vårt eget perspektiv till barnets. 

 

Man kan kallade ett inkännande eller empatiskt ledarskap och grunden din egen empati som helt enkelt är din egen förmåga att se barnets värld med hennes ögon. 

 

Barn behöver få möta och lära sig respektera andras gränser och barn behöver visa och få sina gränser respekterade. I det behöver barnen få uttrycka och utforska vad de vill och också vad de inte vill. De behöver även få upptäcka vad de tycker om och inte tycker om. För att utveckla sin förmåga att både kunna förstå sina egna gränser för vad man vill och inte vill behöver man även få möta andra människor med deras gränser och behov. Det sker en utveckling av sitt eget Jag när vi både får känna vad vi själva behöver i kombination med att vi möter andra personers behov. 


"Grunden för att kunna respektera andras gränser är att få sina egna gränser respekterade"




 

 

 

 

 

 

 

onsdag 4 november 2020

Vedic Art barn och vuxna

 Vedic Art Bar och vuxna

 
Har du en längtan efter att få en kreativ dag eller helg tillsammans med ditt barn eller barnbarn? Att måla tillsammans ger en extra närhet då måleriet är ett av våra språk att uttrycka oss med. 
Under den här helgen utforskar vi vår inre kreativitet genom  delar av Vedic artens principer. På en helg möter du delar av principerna och behöver 5 dagar för att få alla principer i Vedic Arten. 

Du har möjlighet att ha stort utrymme för din målarplats på bord, golv och väggytor.
Du får undervisning utifrån vilken helg som du är klar för att gå. Grundkursen innefattar Princip 1-17 och har minst 30 timmars kurs. Du väljer själv i vilken takt du vill gå. Det kommer upp helger varje termin som du kan välja mellan. 
 
Tider 
Fredag em 18.00 kan du komma och ställa upp saker och ta din ateljeplats och få information om du har möjlighet
Tid Lördag Söndag 10-17 
Fika med kaffe, te , lättdryck fika  och frukt ingår 
Pris Hel helg 1300 för 1  vuxen + 2 barn 0-12 år  13-18  år 750 /person
Dagpris 10-17  650 kr 

Din första dag du går får du princip 1-4 och efter det 3 principer/dag utifrån där du befinner dig

Att ha med:

Målarmaterial: Du tar med de färger och underlag du vill måla med. Det finns inga regler angående material men det kan vara roligt att ha lite olika material med sig. Man kan köpa panetter som är hårda plattor att måla på, linneduk på metervara samt färdiguppspänd duk. När det gäller penslar finns olika sorter samt skrapor och svampar. Det är roligt att experimentera och finns inte här heller några regler. Akryl är färger som man kan måla i flera lager på lager och förändra.  Akvarell är som vattenfärg och har ett tjockare papper. Kritor och pennor kan också vara roliga att experimentera med. På plats finns lim och lite olika material att jobba med struktur. 

Mat:  Du tar med den mat du vill äta och det finns ett gemensamt kök att tillaga i. 

Plats Västra varvsgatan 1 våning 2 A 

Vi har stora lokaler och varje familj får eget rum med möjlighet att måla på plastad vägg och bord och om man känner sig sugen att testa stort finns stora golvytor. 

Vigyana- Barn 





                                                                                    





Workshop i ateljéarbete- - skapande verksamhet, reflekterande arbetssätt & läroplanen

                                        

 

Välkommen till 

fortbildning i Fördjupat läroplansarbete för förskolepersonal







 

 

Text Box: Kursledare
Annika Jönsson är yrkeslärare för barnskötare sen 33 år tillbaka samt Pedagogista, konstpedagog och konstnär. Hon har arbetat med grundutbildning och fortbildning av förskolepersonal i Boden, Luleå, Stockholm, Borås, Västerås samt som konstpedagog i akvarell, akryl och teckningskurser  mm


 

 

 

Utbildningen innehåller

Reggio Emiliafilosofiskt synsätt

Mål: Att utifrån styrdokumentet för förskolan ge en reflekterad kunskapssyn och fördjupade kunskaper i barns lärande, samt titta på barnsyn och förhållningssätt utifrån en lärande förskola.

 

Tematiskt arbetssätt / projektarbete

Mål: Att ge kunskap om ett tematiskt arbetssätt / projektarbete där pedagogens roll är att i samspel med barnet lyssna och ställa frågor utifrån barnets perspektiv och genomföra ett mindre projektarbete på sin arbetsplats

 

Pedagogisk dokumentation

Mål: Att kunna reflektera över barns lärprocesser liksom det egna lärandet och ge redskap att synliggöra delar av denna kunskapsprocess i form av dokumentation.

 

Ateljéarbete

Mål: Att ge kunskaper om estetiska lärprocesser, materialet i ateljéarbete , den sinnliga och estetiska upplevelsen av bild och formskapande samt experimenterande och eget reflektionsarbete i mötet med de olika materialen i ateljén.

.

 

Text Box: Tid
Utbildningsmaterialet finns tillgängligt i google classroom och du får  tillgång till 5 träffar på plats på förskolan, läsuppgifter, skapande samt reflektionsarbete i den egna barngruppen. 
Slutresultatet är ett mindre projektarbete som genomförs på din arbetsplats och du erhåller kursdiplom efter genomförd fortbildning. Ni behöver vara minst 5 pedagoger för att kursen ska genomföras. 

Anmälan
Uppge namn, adress, förskola och avd, fakturaadress & anmäl till: moderjordkraft@gmail.com

Frågor och Information om utbildningen Annika Jönsson 0767808596
Välkomna! hälsar Annika

                                                

 

 



 


 


 







 



 

tisdag 3 november 2020

Kontakt



Annika Jönsson 
Gallringsvägen 9 b
95442 Södra Sunderbyn
Tel 0767808596
moderjordkraft@gmail.com 


Digitala medier i förskolan

  En kort introduktion om Digitala medier i förskolan