torsdag 13 januari 2022

Små barn i förskolan

 

Små barn i förskolan 

 Lek och skapande, relationerna och den pedagogiska miljön









                                    Kursledare

Annika Jönsson är yrkeslärare för barnskötare sen 33 år tillbaka samt Pedagogista, konstpedagog och konstnär. Hon har arbetat med grundutbildning och fortbildning av förskolepersonal i Boden, Luleå, Stockholm, Borås, Västerås och Göteborg. 


Utbildningen innehåller

Barnsyn

Mål: Att utifrån styrdokumentet för förskolan titta på barnsyn och förhållningssätt utifrån en lärande förskola, Empatiskt ledarskap och kommunikationens betydelse för utvecklandet av självkänsla. 

 

Tematiskt arbetssätt / projektarbete

Mål: Att ge kunskap om ett tematiskt arbetssätt / projektarbete där pedagogens roll är att i samspel med små barn och utifrån barnets perspektiv genomföra ett mindre projektarbete på sin arbetsplats för stärkande att små barns lek, relationer och den pedagogiska miljön 

 

Pedagogisk miljö 

Mål: Att få kunskap om samt reflektera över förskolans pedagogiska miljö ur småbarns perspektiv Vad säger läroplanen? Finns rum för både vila, lek och skapande för små barn. 

 

Relationer 

Mål: Kunskap om hur små barn skapar och upprätthåller relationer ur anknytningsteorin. Att kommunicera med små barn,

 

Små barns lek och skapande 

Mål: Att få kunskap om barns lek och skapande verksamhet för små barn . Hur vi genom lek och skapande utvecklar språket, pedagogens roll och kamratsamspel för små barn. 

 

 

 

 

Tid

Utbildningsmaterialet finns tillgängligt i google classroom och vi träffas på plats på förskolan varannan vecka.  Där emellan har du mindre läsuppgifter, samt reflektionsarbete i den egna barngruppen.

Slutresultatet är ett mindre projektarbete som genomförs på din arbetsplats och du erhåller kursdiplom efter genomförd fortbildning. Det är en fördel om fler i ett arbetslag/enhet  går samtidigt. Det behöver vara minst 5 anmälda pedagoger för att det ska starta 


Anmälan

Uppge namn, adress, förskola och avd, fakturaadress & anmäl till: moderjordkraftbarn@gmail.com


Frågor och Information om utbildningen Annika Jönsson 0767808596

Välkomna! hälsar Annika

 




tisdag 11 januari 2022

Kontakt och bokning

Roligt att du hittat igen mig. Du är välkommen att maila eller ringa för information om Pedagogisk handledning och fortbildningar. 

Annika Jönsson 

Gallringsvägen 9 b

95442 Södra Sunderbyn

Tel 0767808596

Epost moderjordkraft@gmail.com






Pedagogisk handledning på förskola

Jag är utbildad Pedagogista och har arbetat med Pedagogisk handledning i personalgrupper samt varit delaktig i förändringsarbeten. Ni kan boka in mig i Luleå och Boden på plats och/eller digitalt  och då kan även övriga femkanten med Piteå, Kalix och Älvsbyn även konsultera mig

Pedagogisk handledning kan ske i grupp på er förskola utifrån                


-processer som sker i barngruppens kreativa arbete

-vid konflikter i personalgrupper

-vid omstrukturering för att få en spegel och nya ögon

-en personalgrupp önskar hitta ett annat sätt att arbeta på eller få hjälp att se med andra glasögon det som sker. 

-skapa nya miljöer för barnen för att de ska hitta homeostas i barngruppen. Den jämvikt som behövs för att det kreativ ska ge ett inre fokus för barnet mer än en utåtriktad aktivitet.

-kartlägga och arbeta med  den pedagogiska miljön ur ett hälsoperspektiv för att skapa mer balans 

-hitta metoder för att skapa harmoni och koncentration för barn och personal 

- att skapa hälsa för barnen 

-att skapa hälsa för personalen

Jag har 32 år med mig med kunskap och idéer utifrån Barnets perspektiv. Barn idag är inte desamma som för bara 10 år sen kan vi se som har arbetat länge med barngrupper. De nya barnen är högfrekventa och fungerar annorlunda om vi gör en jämförelse bakåt i tiden. VI kan behöva hitta nya sätt att bemöta dessa barn som så starkt vet vad de vill och har en stark kreativitet. Vi kan också ha en större mångkulturell blandning i våra barngrupper och behöver hitta ett gemensamt språk där vi förstår varandra. 

Lek och skapande verksamhet, byggande, rörelse och drama har sitt eget språk. Om vi tar hjälp av barnens inneboende resurser och skapar en miljö för möten kommer vi långt. Språk är så mycket mer än det talande och varje barn har sitt eget sätt att uttrycka den som den är. Min erfarenhet är att vi har svårare idag att skapa ett lugn i gruppen. Det kräver mer av oss att få till en fungerande barngrupp. 

Jag har möjlighet att komma in i barngruppen också under tid eller få del av processerna via videoinspelningar. Vi kan tillsammans skapa en arena av tillväxt i en tillitsfull relation mellan Pedagogista - Personal - Barn - Miljön. Hör av dig för frågor och offert


måndag 10 januari 2022

Pedagogistans roll

 Jag är vidareutbildad till Pedagogista vid Göteborgs universitet och har arbetat i Göteborgs stad med fortbildningar och handledning av förskolepersonal. Pedagogistans roll är att dels vara en pedagogisk handledare för personalens inre utveckling som sen speglar sig i den yttre miljön i mötet med barnen. Rollen innehåller också extra ögon för att se var i miljön det kan ske förändringar för att både barn och personal ska må bra och få en optimal lärandemiljö.

Pedagogistan kan också föra barnens talan och ses hur man kan förändra för att barn och personal ska få en bättre arena att mötas i. 

Det kan också vara så att personalen behöver yttre ögon och öron för att få ett bättre arbetsklimat. 

Jag arbetar i fyrkanten och har möjlighet att arbeta på distans med möten och samtal om situationen kräver det. 

Varmt välkommen att höra av dig för mer information 




Digitala medier i förskolan

  En kort introduktion om Digitala medier i förskolan